Problematika statické elektřiny v praxi

Statická elektřina je jev, který přináší různé problémy ve výrobě. A to především tam, kde dochází k tření, oddělování, řezání, přesýpání, nebo rolování materiálů.

Firma z jihomoravského kraje vyrábějící plastová okna se na nás obrátila s problémem, kdy na lince sloužící k potahování plastových profilů designovými foliemi dochází k přitahování prachových částic na profil pod folii.

Dosavadní řešení spočívalo v ofukování tohoto profilu ofukem vlastní výroby, tj. trubkou s dvaceti vyvrtanými kruhovými otvory průměru 1 mm.

Ani vysoká spotřeba vzduchu u takového ofuku není schopna strhnout částice prachu z profilu – jednak proud vzduchu z takového ofuku nemá ideální tvar pro fungování této aplikace a navíc statická elektřina udrží částice prachu na profilu i přes sílu ofukování.

Naše řešení spočívalo ve vzduchovém noži, jehož souvislý tvar proudu vzduchu ve spojení s ionizačním generátorem odstraní tento problém beze zbytku.

Odstranění statického náboje

Pro odstranění statického náboje dodáváme speciální vzduchové nože a trysky. Vzduchový nůž s antistatickou tyčí spojuje účinek zesílení proudu vzduchu a ionizace pro vytvoření vzduchové clony ionizovaného vzduchu o vysoké rychlosti. Tento společný účinek je možné použít pro neutralizaci statické elektřiny a odstranění prachu např. při povrchových úpravách, tisku, balení, v plastikářském i textilním průmyslu.

Dodáváme ionizační prvky různých provedení. S našimi vzduchovými noži dodáváme převážně ionizační tyče různých délek a výkonnostních provedení (podle úrovně statického náboje, podle rychlosti pohybu produktu apod.). Tímto způsobem jsme schopni vyhovět různým aplikacím. Dodáváme tyče standardní, vysokovýkonné, tyče s integrovaným vysokonapěťovým zdrojem a napájením 24 V DC nebo jednoduché ionizační piny.

Kromě vzduchových nožů je možné ionizační piny spojit také se speciálními vzduchovými tryskami, případně s ručními pneumatickými pistolemi. Získáte tak výkonný způsob odstranění statického náboje na vašich produktech s dlouhým dosahem, jednoduchou montáží, případně snadnou ruční manipulací.