Vodou mazané bezolejové kompresory – výhody oproti suchým bezolejovým kompresorům

V mnoha průmyslových odvětvích, jako je chemický, farmaceutický, potravinářský průmysl nebo výroba elektroniky, je klíčové zajistit, aby stlačený vzduch byl zcela čistý a bez jakýchkoli kontaminantů. Bezolejové kompresory jsou proto zásadní pro aplikace, kde je nezbytné eliminovat olejové nečistoty ve stlačeném vzduchu.

Bezolejové kompresory mohou být různých typů. Prvním typem jsou suché bezolejové kompresory, které využívají dva rotující šroubové nebo zubové elementy. Dalším typem jsou vodou mazané kompresory, které používají vodu k dotěsňování a chlazení. Pro malé výkony jsou používány spirálové kompresory s tichým a efektivním provozem. Posledním typem jsou turbo kompresory, vhodné pro velké objemy stlačeného vzduchu. Každá z těchto technologií má své specifické výhody a je vhodná pro různé průmyslové aplikace.

V tomto článku se zaměříme na výhody vodou mazaných bezolejových kompresorů ve srovnání se suchými bezolejovými kompresory.

Vodou mazané bezolejové kompresory

Vysoká účinnost a nízká měrná spotřeba

Jedním z klíčových faktorů při výběru kompresoru je jeho účinnost. Kompresory s vodním nástřikem mají oproti suchým bezolejovým kompresorům několik významných výhod v této oblasti:

Nižší provozní teplota:
Kompresory s vodním nástřikem pracují při nižší teplotě, obvykle kolem 60 °C, zatímco suché bezolejové kompresory dosahují teplot mezi 200 až 300 °C, což mnohdy vede k předčasnému opotřebení až selhání citlivého soustrojí Tato nižší teplota přispívá také k vyšší izotermické účinnosti, což vede k nižší spotřebě energie a vyšší efektivitě komprese. Výsledkem jsou také nižší výstupní teploty stlačeného vzduchu. (suché technologie mají výstupní teploty mezi 180 až 280 °C).
Nižší otáčky a menší hlučnost:
Kompresory s vodním nástřikem pracují při nižších otáčkách, obvykle kolem 3 000 otáček za minutu, zatímco suché technologie dosahují až 10 000 až 20 000 otáček za minutu. Nižší otáčky znamenají méně hluku a vibrací, což zlepšuje pracovní prostředí a snižuje opotřebení zařízení.
Přímý pohon a minimální mechanické ztráty:
Vodní kompresory využívají přímý pohon od motoru, čímž eliminují potřebu převodovky s časovaným převodovým kolem, které je typické pro suché kompresory. To vede k minimálním mechanickým ztrátám a vyšší celkové účinnosti.
Eliminace mechanických netěsností:
Vodní nástřik dotěsňuje element při procesu stlačování, čímž přispívá k celkové vyšší efektivitě kompresoru tím, že eliminuje netěsnosti, které zvyšují energetické ztráty.

Vysoká spolehlivost, dlouhá životnost, nízké servisní náklady a ekologický provoz.

Spolehlivost a nízké náklady na údržbu jsou klíčovými faktory při rozhodování o investici do kompresoru. Kompresory s vodním nástřikem mají několik konstrukčních výhod, které přispívají k jejich dlouhé životnosti a nízkým servisním nákladům:

Jednodušší konstrukce
Kompresory s vodním nástřikem mají jednodušší konstrukci ve srovnání se suchými bezolejovými kompresory. Méně složitých součástí znamená menší pravděpodobnost poruch a snazší údržbu.
Nižší počet ložisek a pouze jeden rotor:
Méně ložisek (obvykle SiC ložiska) a pouze jeden rotor snižují potřebu časté údržby a zvyšují spolehlivost zařízení.
Přímý pohon bez převodovky:
Absence převodovky znamená, že v systému není žádný olej, který by vyžadoval výměnu nebo údržbu, což opět snižuje náklady a zjednodušuje provoz.
Nižší otáčky a teploty:
Nižší provozní a výstupní teploty a nižší otáčky nejen zvyšují efektivitu, ale také prodlužují životnost kompresoru a snižují náklady na servis.
Kompletně OIL-FREE:
Suché bezolejové kompresory obsahují olej v převodové skříni. Vodou mazané kompresory neobsahují olej nikde. Tím se snižuje riziko úniku oleje do okolního prostředí a zároveň se minimalizují náklady na likvidaci olejových filtrů a jiných olejových odpadů.

Specifické požadavky na vodou mazané kompresory

Přestože mají vodou mazané kompresory mnoho výhod, je potřeba počítat s jejich specifickým požadavkem na zajištění osmotické vody, která slouží pro doplňování do vnitřního oběhového systému kompresoru. Některé výrobní podniky již disponují těmito zařízeními na úpravu vody. Pokud tomu tak není, je zřizována úpravna vody přímo v kompresorové stanici. Z pohledu investice a provozu to není složité zařízení, je však nutné s ním počítat při projektování.