Kvalita stlačeného vzduchu se přímo promítá do nákladů na jeho výrobu. Mít kvalitní stlačený vzduch neznamená jenom počáteční investici do technologie filtrace, která nám jej zajistí. Dalším důležitým faktorem je i ekonomický provoz této úpravy stlačeného vzduchu.
V jedné potravinářské firmě, kde jsou ty nejvyšší nároky na kvalitu stlačeného vzduchu, jsme pomocí měření zjistili, že několik koncových spotřebičů vzduchu vykazuje problém s poklesy tlaku, přičemž tlakový spád v páteřním vedení vzduchu byl v souladu s tlakem v kompresorovně. Jak se později ukázalo, důvodem jednoho z tlakových poklesů byly zanesené filtry (2 ks) zapojené sériově, jejichž jmenovitý tlakový spád byl dohromady 395 mbar. Reálný tlakový spád vlivem zanesení filtrů, který jsme zjistili pomocí diferenční analýzy, byl téměř 1,5 baru.