Kompaktní průtokoměr vzduchu bez uklidňovací části

Nový kompaktní průtokoměr vzduchu od německého výrobce CS Instruments GmbH se vyznačuje zajímavým uspořádáním. Běžné kalorimetrické průtokoměry potřebují pro svoje přesné měření uklidňovací potrubí v délce 10 až 30 x DN (násobků průměru potrubí). Tento průtokoměr však vzhledem k použití difuzoru může být namontován i do potrubí bez uklidňovací části. Zástavbová délka je pouhých 135 mm.Vyrábí se v dimenzích ¼ až 2“ a v rozsahu měření dle vnitřního průměru 3,6 až 1195 m3/hod (v max.flow verzi až 1450 m3/hod). Je vhodný pro vzduch i běžné technické plyny (Ar, CO2,N2,O2,N2O)

Standartní přesnost měření je 1,5 %, což je velmi dobrá hodnota. Oproti průtokoměrům s uklidňovací částí může být dodán i s nižší přesností měření 6%, která je vhodná pro aplikace s potřebou pouze orientačních měření spotřeb například jednotlivých strojů.

Může být dodán i ve variantě s integrovaným měřením tlaku.

Tento přístroj má zachovány veškeré možnosti nastavení parametrů a výstupy přes komunikační rozhraní – analogový výstup 4 až 20 mA, pulsní výstup, RS485 – modbus RTU. Jeho použití vzhledem k ceně je tak velmi zajímavé pro monitoring spotřeby jednotlivých částí výroby i centrální kompresorovny.