Kontaktujte nás přes WhatsApp

Ekonomická analýza pro výrobce hydraulických komponentů

Tato ekonomická analýza byla provedena na základě požadavku zákazníka. Vzhledem k tomu, že již byla prováděna i v roce 2021 a následně v roce 2024, bylo možno porovnat základní parametry a jejich vývoj.

V roce 2021 byl hlavní ekonomický ukazatel výroby stlačeného vzduchu (měrná spotřeba energie na stlačení 1 m3 vzduchu) v analýze vyhodnocen na 0,139 kWh/m3. V roce 2024 byla zjištěna hodnota 0,131 kWh/m3. Tento zdánlivě malý posun k lepšímu o 6 % však v praxi znamená úsporu zhruba 235 tis. Kč za rok. Za 10 let životnosti kompresorovny je to tedy náklad na obměnu všech strojů.

náklady na výrobu vzduchu_analýza nákladů

Ke změně došlo výměnou strojového parku a lepším seřízením regulace oproti roku 2021. V analýze však bylo konstatováno, že je možno docílit dále dalších významných úspor optimalizováním regulace např. nadřazeným řízením nebo lepším nastavením kaskády tak, aby frekvenčně řízené kompresory jen minimálně odlehčovaly. Tento potenciál se pohyboval okolo hodnoty 13 % nákladů, tedy zhruba 440 tis Kč na nákladech elektřiny a celkově i snížením servisních požadavků a opotřebení strojů, až 480 tis kč za rok.

náklady na výrobu stlačeného vzduchu_analýza nákladů

Dalším zajímavým výstupem z analýzy bylo určení celkové hodnoty úniků v netěsnostech, které pak byly následně vyhledávány v jednotlivých bodech úniků pomocí ultrazvuku.

Celkové úniky bylo možno odečíst z grafu spotřeby vzduchu v době, kdy výroba kompletně stála, ale kompresory stále běžely. Tato hodnota byla 55 l/s, což lze vyjádřit finančně jako 952 tis. Kč za rok zbytečných nákladů navíc.

naměřené úniky vzduchu_analýza

Z uvedeného vyplývá, že i modernizovaná kompresorovna s poměrně novými stroji může vykazovat výraznou neefektivitu výroby a zároveň lze ušetřit i na spotřebě vzduchu v provoze odstraňováním úniků.

V tomto případě tedy potenciál úspor byl celkově 39 %  = 1.432 tis Kč za rok.